Αφοσίωση στο παιδί - Λατρεία στην Τέχνη
Η Πολυάνθη Βουτσινά γεννήθηκε στη Σάμη Κεφαλληνίας και σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία του Παλαιού Ψυχικού.
Δίδαξε στη Σχολή "Ζαγοραίου", στη Σχολή "Αηδονοπούλου" και στο 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ''», ως υποδιευθύντρια. Το συγκεκριμένο σχολείο, έλαβε το όνομα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και φίλου των παιδιών όλης της γης, κατόπιν μακροχρόνιας προσπάθειας της ιδίας. Συμπαραστάτες της, ο Διευθυντής Στέφανος Αντωνακάκης, οι μαθητές της, οι γονείς του, ο Σύλλογος Διδασκόντων και η σύζυγος του διακεκριμένου λογοτέχνη μας, Ελένη Σαμαράκη
Έχει λάβει μέρος σε επιμορφωτικά Σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συμπόσια από το 1984 έως και σήμερα με θέματα που αφορούν τον τρόπο διδασκαλίας όπως "Αυταρχική και αντιαυταρχική εκπαίδευση", ''Αντιμετώπιση μαθησιακών προβλημάτων" π.χ. δυσλεξία κι ακόμα "Το παραμύθι στην εκπαίδευση", "Παιδί και θέατρο" κ.α.
Βασιζόμενη στην παιδαγωγική αρχή ότι τα παιδιά πρέπει ν' αναπτύξουν κριτική σκέψη, να μάθουν να ερευνούν για ν' αποφεύγουν την παγίδα της στείρας απομνημόνευσης και του κακέκτυπου της γνώσης, παίρνει το έναυσμα για να ενεργοποιήσει τη δυναμική που υπάρχει μέσα της για να περνά τα μηνύματα στους μαθητές της μέσα από αξιόλογες παραστάσεις που ζωντανεύουν μύθους και πραγματικότητες.
Η συμμετοχή της εξ άλλου σε ημερίδες και συμπόσια με θέματα την παρουσίαση βιβλίων, τη λογοτεχνία, την ποίηση βρήκαν την υλοποίησή τους με τη συμμετοχή και διάκριση των μαθητών της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και σε μαθητικές εκδόσεις, ενώ η εμπειρία της την οδήγησαν στην εκπόνηση Νομαρχιακών Προγραμμάτων.
Έτσι, υλοποιεί : Προγράμματα με θέματα αφιερωμένα στο Γεώργιο Δροσίνη, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και τον Αντώνη Σαμαράκη.
Πρόγραμμα πολιτιστικών με προσεγγίσεις στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το επιτυγχάνει με παρουσίαση θεατρικού προγράμματος, διοργάνωση ομιλιών, προσκλήσεις επιφανών συμπολιτών, συνεργασία με το Δήμο, διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, συμμετοχή καλλιτεχνών και τέλος με την κάλυψη των εκδηλώσεων με χορογραφίες και μουσική. Να σημειώσουμε ότι τα θεατρικά έργα που διδάσκει καθώς και τα χοροδράματα, τα γράφει και τα επιμελείται η ίδια.
Άλλες εκδηλώσεις που έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία, είναι:
- «Στο διάβα της ιστορίας»: Ιστορικό χορόδραμα που παρουσιάστηκε στο σχολείο αλλά υιοθετήθηκε και παρουσιάστηκε και σε εκδηλώσεις του Δήμου Γέρακα.
- «Στον τόπο που συναντώνται οι λαοί. Κάτω από το βλέμμα του μεγάλου συγγραφέα και φίλου των παιδιών όλης της γης, ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ''». Πρόγραμμα διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης, που εκτός από το σχολείο παρουσιάστηκε και σε εκδήλωση του Δήμου Γέρακα.
"Αριστοτέλης Βαλαωρίτης» και '' Γεώργιος Δροσίνης ''. Φιλολογικά μεσημέρια - βραδινά.
- «ΛΑΒΑ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ» Ιστορικό χορόδραμα που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς από το οποίο και βραβεύτηκε.

Το ίδιο έργο απέσπασε και τιμητική πλακέτα για το 1ο Δημ. Σχολείο Γέρακα, όταν παρουσιάστηκε από τους μαθητές σε εκδηλώσεις του Δήμου.
Διοργανώνει εκδήλωση με θέμα :«Ολυμπιακό προσκύνημα» Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, δοσμένη με θεατρικά και μουσικοκινητικά στοιχεία. Παρουσίαση στο 1ο Δημ. Σχολείο και στο Δήμο Γέρακα.
Οδηγεί τη μαθητική ομάδα «Εντύπου» στη συμμετοχή της » σε ποιητικό διαγωνισμό, που προκήρυξε η ιστορική πόλη των Καλαβρύτων. Επιμελείται την ολοκλήρωση και έκδοση των σχολικών περιοδικών: "Τα Νέα μας" Σχ. Αηδονοπούλου, "Το Σχολείο μας" 1ο Δημ. Σχολ. Γέρακα, "Λεύκωμα" αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαράκη 42ο Δημ. Σχολ. Αθηνών.
Συνεργάζεται, με το «Μουσείο Δροσίνη» Μόνιμος συνεργάτης, επί σειρά ετών και με το Πνευματικό Κέντρο ο «ΦΙΛΩΝ» με τη συμμετοχή μαθητών της στους διαγωνισμούς «Ταλέντα-Βραβεία ΦΙΛΩΝΑ», οι οποίοι διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν για την ενασχόλησή τους στην ποίηση, πεζογραφία, καθώς και τη συμμετοχή τους στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Σχολείου τους, που ήδη αναφέρθηκαν.
Τα βραβεία του «ΦΙΛΩΝΑ» συνοδεύονταν με χρυσό Μετάλλιο αλλά και με ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΟ της Νομάρχου Πειραιώς κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη (2000 & 2001) των υφυπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.κ. Γιάννη Ανθόπουλου (Απρίλιος 2000) και Φίλιππου Πετσάλνικου (Απρίλιος 2001) αντίστοιχα, για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς του Π.Π.Κ. «Ο ΦΙΛΩΝ».
Η Πολυάνθη Βουτσινά, εκτός των δραστηριοτήτων της εντός του σχολικού προγράμματος, έχει παρουσιάσει με τα παιδιά της τάξης της αποσπάσματα από έργα της θεατρικά σε Σεμινάρια σχετικά με το παιδί, έχει προσφέρει συμβουλευτική συμμετοχή στο θεατρικό έργο «Για ένα στεφάνι αγριελιά» της συγγραφέως Ζωής Σπυροπούλου (Δήμος Ηρακλείου), έχει δημοσιεύσει κείμενα σε περιοδικές εκδόσεις ενώ έχει γράψει:
"Ποιητική Ανθολογία", ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ: «Μέσα σε ενότητες εννιά», ''Τα χρόνια εκείνα'', ''Τέσσερις γάτες συγγράφουν'', '' Αννούλα: Από το φως στο σκοτάδι''
ΘΕΑΤΡΙΚΑ: "Σκρούτζ" - Διασκευή στο μεγάλο έργο του Κάρολου Ντίκενς, "Κάρτες Χριστουγεννιάτικες", "Πρωτοχρονιάτικο", "Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες Κάρτες", Χριστουγεννιάτικη Ιστορία", "Πρωτοχρονιάτικη Μελωδία", "Η 11η Εντολή", "Ο Δρόμος για τη Λευτεριά", ''Στη ζωή''.
Έχει κάνει την προσαρμογή - διασκευή τεσσάρων σπουδαίων έργων του Α. Σαμαράκη : '' Ζητείται Ελπίς, "Το Λάθος", ''Σήμα Κινδύνου '' και "Εν Ονόματι", στις δυνατότητες απόδοσης των παιδιών, με σεβασμό στο λόγο και το ύφος του λογοτέχνη. Η εμπνευσμένη διδασκαλία της, η εκάστοτε μουσική επένδυση που χρησιμοποιεί, όπως και οι χορογραφίες, απογειώνουν την όλη παράσταση!!
Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό διηγήματος 1972 και σε ποιητικό διαγωνισμό ΕΡΑ4 1995.
Έχει αναλάβει την προσαρμογή στίχων σε γνωστές μελωδίες για την επένδυση θεατρικών έργων.
Έχει οργάνωση άλμπουμ με ιδέες και σχέδια για θεατρικά κοστούμια, σκηνικά, συγγραφή, σκηνοθεσία, χορογραφίες, διδασκαλία και σχεδιασμός παιδικών θεατρικών παραστάσεων.
Είναι μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων και μέλος του Μουσείου Δροσίνη.
Συνεργάσθηκε τελευταία με το 105ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όπου ανέβασε τα έργα του αείμνηστου συγγραφέα μας Αντώνη Σαμαράκη με διασκευή δική της, στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ, με αθρόα προσέλευση κοινού και επαινετικότατα σχόλια από τον ημερήσιο τύπο και δη από την ΒΡΑΔΥΝΗ. Συγκίνηση προκαλούν και οι αφιερώσεις προς το πρόσωπό της, από την σύζυγο του εξέχοντος συγγραφέα μας, κυρία Ελένη Σαμαράκη.
Πολλοί είναι εκείνοι που επαίνεσαν το έργο της. Είμαστε σίγουροι πως η λίστα των συγχαρητηρίων από ανθρώπους του Πνεύματος, των Γραμμάτων, του Τύπου (κλασσικού και ηλεκτρονικού) και λοιπών φορέων όλο και θα πληθαίνει – με το αρνητικό, ότι οι όποιοι δημοσιεύοντες δεν θα μπορούν, εκ του όγκου και μόνο, να δημοσιοποιούν…
Η Πολυάνθη Βουτσινά έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί από δασκάλα. Συνεχίζει όμως απτόητη το πνευματικό της έργο, με την ίδια δίψα και αφοσίωση στο παιδί και στην τέχνη, όπως και όταν πρωτοδιορίστηκε στο σπουδαίο αυτό Λειτούργημα του Παιδαγωγού.
Επί έτη, συνεργάσθηκε με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων, διδάσκοντας σε ομάδα παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου, θέατρο. Επίσης συνεργάσθηκε και με το 105ο Δημοτικού Σχολείο Αθηνών, ανεβάζοντας το ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ και ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, έργα του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ .
Τις θεατρικές τους παραστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και έργα της ιδίας, ανεβάζουν στο Θέατρο "ΑΝΕΣΙΣ" [παλαιότερα στο θέατρο ''ΛΑΜΠΕΤΗ''], απολαμβάνοντας την αγάπη του κοινού και του ημερήσιου τύπου της Αθήνας, όπως οι εφημερίδες ''ΤΑ ΝΕΑ'', ''ΤΟ ΕΘΝΟΣ'', '' Η ΒΡΑΔΥΝΗ ''.
Τα παιδιά την λατρεύουν και δεν την ξεχνούν ποτέ. Μαθητές της από την ΣΧΟΛΗ ΖΑΓΟΡΑΙΟΥ που πρωτοδούλεψε, της αφιέρωσαν τιμητική συνεστίαση, μέσα σε κλίμα δυνατής συγκίνησης και απέραντης αγάπης. Ο δεσμός που έχει σφυρηλατήσει με τα ''παιδιά της '' - σε όσα σχολεία δίδαξε - είναι ακατάλυτος και μέχρι σήμερα έχουν κρατήσει επαφή μαζί της και την επισκέπτονται συχνά, προσφέροντάς της, συνεχή χαρά, αγαλλίαση, δικαιώνοντας έτσι τον τρόπο διδασκαλίας της και προσέγγισης των μαθητών της. Διότι η δασκάλα Πολυάνθη Βουτσινά, δεν παρείχε μόνον μόρφωση. Προσέφερε και παιδεία, ώστε να πλάσει σωστές προσωπικότητες που τιμούν τον όρο '' ΆΝΘΡΩΠΟΣ''.
Τα παιδιά την λατρεύουν και δεν την ξεχνούν ποτέ. Μαθητές της από την ΣΧΟΛΗ ΖΑΓΟΡΑΙΟΥ που πρωτοδούλεψε, της αφιέρωσαν τιμητική συνεστίαση, μέσα σε κλίμα δυνατής συγκίνησης και απέραντης αγάπης. Ο δεσμός που έχει σφυρηλατήσει με τα ''παιδιά της '' - σε όσα σχολεία δίδαξε - είναι ακατάλυτος και μέχρι σήμερα έχουν κρατήσει επαφή μαζί της και την επισκέπτονται συχνά, προσφέροντάς της, συνεχή χαρά, αγαλλίαση, δικαιώνοντας έτσι τον τρόπο διδασκαλίας της και προσέγγισης των μαθητών της. Διότι η δασκάλα Πολυάνθη Βουτσινά, δεν παρείχε μόνον μόρφωση. Προσέφερε και παιδεία, ώστε να πλάσει σωστές προσωπικότητες που τιμούν τον όρο '' ΆΝΘΡΩΠΟΣ''.
Έχει επίσης επαφή με τα παιδιά της ΣΧΟΛΗΣ ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, του 1ου Δημ. Γέρακα του και 42ου Αθηνών,των οποίων οι θερμές αφιερώσεις που απευθύνουν προς την παλιά τους δασκάλας, είναι συγκινητικότατες και πολλές μοιάζουν με τραγούδι ψυχής, τόσο από τους μαθητές της, όσο και από τις μαθήτριές της, που δεν την ξεχνούν ποτέ!
Καταπληκτική κριτική έχει γράψει για την Πολυάνθη Βουτσινά, ο παγκοσμίου φήμης Ευπατρίδης Ιατρός - Λογοτέχνης Φώτης Παυλάτος, βραβευθείς από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και εμπνευστής του τεστ '' ΠΑΥΛΑΤΟΣ'' για τα επινεφρίδια, όστις απολαμβάνει την αμέριστη εκτίμηση και τον άκρατον σεβασμό της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Η Πολυάνθη Βουτσινά, συνεχίζει να γράφει. Έχει Μπλογκ στο ίντερνετ και ανεβάζει τις σκέψεις της και τα έργα της, Φιλόζωος, αγωνιά για την τύχη των αδέσποτων. Έχει δυο ταλαντούχες κόρες [ζωγράφο και μουσικό] και είναι μια υπερήφανη γιαγιά. Τα θέματα της πατρίδας της την πονούν και παθιάζεται με την ιστορία. Όπως λέει η ίδια, θα γράφει όσο μπορεί να κρατήσει στυλό! Της το ευχόμαστε!!
Καταπληκτική κριτική έχει γράψει για την Πολυάνθη Βουτσινά, ο παγκοσμίου φήμης Ευπατρίδης Ιατρός - Λογοτέχνης Φώτης Παυλάτος, βραβευθείς από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και εμπνευστής του τεστ '' ΠΑΥΛΑΤΟΣ'' για τα επινεφρίδια, όστις απολαμβάνει την αμέριστη εκτίμηση και τον άκρατον σεβασμό της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Η Πολυάνθη Βουτσινά, συνεχίζει να γράφει. Έχει Μπλογκ στο ίντερνετ και ανεβάζει τις σκέψεις της και τα έργα της, Φιλόζωος, αγωνιά για την τύχη των αδέσποτων. Έχει δυο ταλαντούχες κόρες [ζωγράφο και μουσικό] και είναι μια υπερήφανη γιαγιά. Τα θέματα της πατρίδας της την πονούν και παθιάζεται με την ιστορία. Όπως λέει η ίδια, θα γράφει όσο μπορεί να κρατήσει στυλό! Της το ευχόμαστε!!
Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Μου χαρίσατε απλόχερα παιδεία, γνώση, καλλιέργεια και αγάπη σαν δεύτερη μάνα. 'Ολα αυτά με στήριξαν και με καθοδήγησαν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μου. Θα χαρώ πολύ να σας ξαναδώ κυρία Πολυάνθη (το πιο όμορφο όνομα). Μας δώσατε τα πάντα, σας οφείλουμε πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αγάπη, Βασίλης Μπατάλας,
μαθητής σας από τη σχολή Αηδονοπούλου.
Αγαπημένο μου παιδί Βασίλη, πόση χαρά μου έδωσες!!!!!!Τι κάνεις λεβέντη μου; Πως είσαι;; Χίλια ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τα υπέροχα λόγια σου!!!! Ο Θεός να σε έχει καλά!!! Αν μπεις στο φέ'ι'ς-μπουκ, θα δεις κείμενα μαθητών μου που αναρτώ και αν πας πιο πίσω θα δεις και τα δικά μου!!!! ΣΕ ευχαρισστώ που μου έγραψες!!Ο Θεός να σε ευλογεί!!!!!!!
Διαγραφή!!
Τι καλή δασκαλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή