Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΙΔΕΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΥ

Στις 9 Μαρτίου 2010, πραγματοποιήθηκε η σύμπραξη 46ου Γυμνασίου και 42ου Δημοτικού Σχ. Αθηνών πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο οικολογικό πρόγραμμα. Κάτι που είχε ξεκινήσει πριν λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η οικολογική ομάδα του ανωτέρω Γυμνασίου συμμετάσχει στο πανελλήνιο πρόγραμμα «Ecomobility». Στόχος της, η όσο το δυνατόν οικολογική μετακίνηση των πολιτών και η αποφυγή ηχορύπανσης. 


Τα παιδιά της ομάδας αυτής, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κας Δάφνης Γαβρίλη, είχαν έρθει στο Δημοτικό και ζήτησαν, εφαρμόζοντας την έρευνά τους, από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του δικού μας Σχολείου να ζωγραφίσουν την πόλη τους όπως είναι τώρα, πολύβουη και με καυσαέρια, αλλά και την πόλη τους, όπως θα ήθελαν να είναι. Αυτό και έγινε. Τις πιο αντιπροσωπευτικές μάλιστα ζωγραφιές των μαθητών του Δημοτικού μας, τις ανάρτησαν στο facebook του σχολείου τους. 

Στη συνέχεια, έδωσαν στα ίδια παιδιά μας, ένα σενάριο. Οι μαθητές μας, δούλεψαν με την βοήθεια της δασκάλας τους, που είναι η γράφουσα, και με την άδεια του διευθυντή του σχολείου κ. Στέφανου Αντωνακάκη, πάνω στο σενάριο και στις 9-3-2010 ανέβασαν το μικρό θεατρικό στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας. 

Σ΄αυτήν την ξεχωριστή προσπάθεια παρευρέθησαν η Γ΄ τάξη του συνεργαζόμενου Γυμνασίου, η Γυμνασιάρχης του κ. Βασιλική Τσέλιου, η μαθηματικός κ. Αναγνωστοπούλου καθώς και ο διευθυντής, δάσκαλοι και μαθητές του δικού μας Σχολείου.

Η ομάδα Ecomobility παρουσίασε τους στόχους και τη συνεργασία της με τα παιδιά της ΣΤ΄.

Η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία και χειροκροτήθηκε θερμά από όλους. Τα μηνύματα δόθηκαν και τα χαμόγελα φώτιζαν τα πρόσωπα όλων. Ευγενική και η χειρονομία των παιδιών του Δημοτικού, που είχαν φέρει γλυκά για το καλωσόρισμα.

Συγκινητικό ήταν, επίσης, το ότι ήρθαν απ’ το Γυμνάσιο παλιοί μαθητές μου, γεμίζοντάς με, με μεγάλη χαρά. 

Αποφασίσαμε να πάμε – η ΣΤ΄ τάξη – επίσκεψη στο 46ο Γυμνάσιο, να μας ξεναγήσουν και να μιλήσουμε – δασκάλα και καθηγητές – για τους μαθητές που στέλνουμε - για τα παιδιά που δέχονται. « Θα είναι κάτι υπέροχο να ξέρουν οι καθηγητές κάποια πράγματα ώστε να βοηθήσουν και να γνωρίσουν ουσιαστικά τα παιδιά που θα πάνε στο Γυμνάσιό τους… » είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας «… Έτσι δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να τα γνωρίσουν και θα μπορέσουν από την πρώτη στιγμή να σκύψουν από πάνω τους, να προλάβουν και να βοηθήσουν στις, ίσως, υπάρχουσες δυσκολίες.

Αν σκεφτεί, μάλιστα κανείς, ότι το 70% των παιδιών που έχουμε στο Δημοτικό είναι παιδιά από όλες τις χώρες της γης και χρειάζεται διπλός αγώνας από τον εκπαιδευτικό σε όλους τους παιδαγωγικούς τομείς, τότε θα αντιληφθεί τη χρηστικότητα του εγχειρήματος!

Η σύμπραξη, επομένως, Γυμνασίου – Δημοτικού, έφερε σε όλους μεγάλη ικανοποίηση. Κάτι που πίστευα από πάντα, το είδα να πραγματοποιείται και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στην επίτευξη αυτής της ιδέας!

Τι χρειάστηκε; Θέληση και όραμα! Σμίξαμε δύο εκπαιδευτικοί διαφορετικών βαθμίδων, με ανησυχίες, δύο διευθυντές με ανοικτό μυαλό και τα παιδιά έκαμαν το θαύμα! Εύχομαι αυτή η κίνηση να είναι αρχή για πολλές άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και σχέδια, πάντα στα πλαίσια βέβαια των παιδαγωγικών προσδοκιών.

(Εμφανίσεις filonas.gr: 997)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου